Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Orientális tánc

 Kép

Sokan azt tartják, hogy a hastánc az egyik legősibb táncforma, melynek eredete az ókori keleti kultúrában gyökerezik. A hastáncot alaptalan legendák is övezik, miszerint férfiak szórakoztatására használták. Nők táncolták egymás közt általában a termékenység megsegítésére, a fiatal asszonyok szülésre való felkészítésére. A legtöbb esetben a férfiak jelenléte nem volt megengedett.
De maga a hastánc elnevezés sem helyénvaló. Eredeti neve az arab kultúrában:"Raks Sharqi" azaz "Kelet Tánca". A nyugati civilizációban először használt nevét a XIX. századi utazóknak köszönheti, akik hastáncnak keresztelték az addig ismeretlen táncformát. Nem a has, hanem inkább a csípő tánca. Az orientális (keleti) tánc természetes mozgásforma a női test számára, melyben a mozdulatok elkülönülnek egymástól. Lényege a belső izmok mozgatása, illetve, hogy a csípő külön mozog a test többi részétől, s bár vannak különböző technikái, jórészt személyiségből fakadó improvizáción alapul. Leginkább mezítláb táncolják, így hangsúlyozva a táncos, és a Földanya Istennő közti kapcsolatot. Az orientális táncok skálája sokoldalú. A mai Iszlám kultúrában már csak lakodalmakon őrzött meg valamit a termékenységi tánc funkciójából. Görögországban az utcákon, és a piactereken is táncolták a lányok, hogy összegyüjtsék vele a hozományukat, innen ered az a részlet, hogy a hastáncos ruhán pénzérmék sokasága csillog. A hastánc mozdulatai oldják a stresszt, pozitívan hatnak a lélekre, felébreszti a szunnyadó női energiákat, nyújtja a hát, és a has izmait, kíméli az izületeket, fokozza a vérkeringést, jó kondíciót, és tartást ad.

Eszközei: a fátyol, a bot, és az ujjcintányér. A fátyol az ősi időkben az istennőkultusz része volt. Ők akkor fátyolozták el magukat, ha szerettek volna észrevétlenek és megközelíthetetlenek maradni. A fátyol a táncban a lélek meghosszabbításaként meseszerűséget, légiességet, titokzatosságot fejez ki. Egyes vidékeken bottal táncolnak a hölgyek, mely ez esetben a férfit szimbolizálja. A nő azt fejezi ki vele, hogyan tudja irányítani, játszani vele, hogyan uralja, s a tánc során egyes testrészein egyensúlyozza, vagy körültáncolja azt. Az ujjcintányér segít kihangsúlyozni a ritmust, és felhívja a figyelmet a táncos gyönyörű kézmozdulataira. 

 

 
 

 

Profilkép
Statisztika

Online: 1
Összes: 17636
Hónap: 152
Nap: 5